Thursday, 31 December 2015

Time to say goodbye 2015

Tick tock tick tock...........

Assalammualaikum,

       Hari ini merupakan hari terakhir bagi 2015. Detik 12.00 malam akan menjelang Tahun Baru, 2016!! Ya Allah, aku bersyukur pada Mu kerana masih diberi kehidupan serta nikmat untuk merasai dan meneruskan hidup di bumi Mu ini untuk tahun 2016. Alhamdulillah.

Okay! aku tak nak berdayu-dayu, straight to the point. Tujuan aku menulis kerana aku nak share sedikit moment that sweet as cotton candy neah not cotton candy but sweet like a syrup yang terlebih gula baru betul sweet (kui kui :3) Moment aku dengan kawan-kawan, family, best friend, 남자 친구 "namja chingu" aka boyfriend (I wish....) Tak sangka tahun 2015 tinggal lagi beberapa jam nak habis, tamat, end. Moment yang paling paling paling indah apabila meluangkan masa bersama kawan-kawan. Kerana aku rasa aku bertuah tahun ini, aku tak ada kenangan pahit bersama kawan kebanyakan indah. Ini aku rasa lah tak tahu lah pula kawan-kawan aku yang lain bertuah ke diorang dapat kawan seperti aku. I feels very lucky to have them! Bersyukur. Kenangan dengan family pun ada, banyak sangat sampai tak terkira yelah family paling dekat nama pun family kan (kui kui :3) So, I present to you my precious momentos during in 2015. *drum rolls*
P/S: Sorry for unsorted or messy photo. 

I had fun with them. First and last time I went out
 with them (maybe) kui kui
In June 2015
Erwin, Ezrin, Vivian
In Sir Mohan Class and finally I got photo with
 a people those so hard to take a picture even once.
In August 2015
Farisa, Anna, Atiqah
Iftar with my favorite friends. We've being friends
 for almost over 3 years and a half.
 Bersyukur.
In July 2015
Usmatun, Bayah, Aminah, Nurul Ain, Nur Ain
My very first experienced had group with them,
genius students always in a list of Chairman Awards.
 Feeling grateful.
In July 2015
Sin Wan, Sook Ching, Pui Yee
Had some photography session with classmates on the last semester 5. 
Thanks for guide me on exam. 
In July, 2015
Kak Novida,Salbiah, Atiqah, Kak Halida
I was really excited when I knew she also studied
in same college with me. She's one of my favorite friends in secondary school.
In January, 2015 Siti Noor Emilyna
Presentation about volunteer that we've done and all went
 well as planned. Alhamdulillah.
In April, 2015
Farhana, Ummi, Kak Halidah, Ayu, Hani, Salbiah, Kak Novida, Farah, Fateen,  Kak Safiyah
Tasted variety of Korean Food went well as planned.
Feeling happy on that day. Woohoo! Thanks to Hani because introduced to us about Korean Restaurant B.Bap.
In August, 2015
Kak Halidah, Farhana, Vanita, Hani,
Salbiah, Kak Novida
While waiting to submit our tutorial to lecturer. Let's wefie :D Thank you for willing take picture with me.  I'm so happy to 
get know you guys. 
In June, 2015
Yaya, Hani, Syuhada, Zila Muslim, Anna, Atiqah
I was really happy on that day because on my birthday so I asked them to take picture with me,
share my happiness with them. kui kui :3
In May, 2015
Syuhada, Devi, Linda Razak, Hani
My precious moments, one group with them for assignment website design, A guy wore a blue shirt not our group member. Saja menyelit :D
In April, 2015
Ainsyirah,Hidayah Izzati, Yee Zheng, Abraham
I called them semata-mata to accompany me when I was alone at home. (saja ngada) Thanks korang. kui kui :3
In April, 2015
Jainab, Ety Sani, Izzati

Monday, 14 December 2015

Volunteer @ Zoo Negara

Assalammualaikum, 

20th February 2015, tarikh yang aku ingat sampai bila-bila. 

Programme: Volunteer 
Venue: Zoo Negara, Malaysia.
Date: 20/02/2015
Day: Friday
College: Yayasan Pendidikan Cheras(YPC College)

Setelah sekian lama aku tak melibatkan diri dalam kerja sukarelawan lagi since that day. Focus kepada study and assignments saja. Aku ni seorang yang tak aktif di kolej, aku hanya pergi kolej study balik kolej. Itu lah kitaran hidup aku, tak ada apa yang menarik dan amazing. Okay, back to topics. Pada hari itu, (kalau tak kerana hari itu) aku tak akan dapat mengeratkan perhubungan aku dengan classmates yang lain, satu kelas yang sama tapi still tak kenal classmate sendiri (kui kui :3) Rasa indah sekali bila dapat mengenali diorang. 

Pagi tu aku berkumpul dengan group(bukan group tapi group yang menumpang kereta act) di tepi jusco tapi hadapan pizza hut then terus pergi berkumpul di Zoo Negara. Yang turut serta aku tak berapa ingat berapa orang yang pergi dan seorang lecturer, Miss Roslaily yang kiut miut je. Lepas tu sampai saja di Zoo Negara, kami diberi maklumat oleh abang abang kakak kakak fascilitator dekat situ dan diagihkan kumpulan masing-masing. Setiap kumpulan akan diagihkan kandang mana yang perlu dibersihkan, kalau group aku kandang Orang Hutan. Rasa teruja gila sangat lah bila dapat kandang Orang Hutan yelah siapa yang tak teruja excited rasa nak lompat sana sini kan first time masuk kandang tu dapat jumpa face to face(bukan f2f lagi dah nose to nose) sebab dapat tengok gigi  besar kuning dia, hidung besar dia, mata comel dia, ketinggian dia semua lah. Teruja kata kan. 

Tapi dalam group ada dua orang je, aku dengan Ayu degan seorang abang fasci yang rupa dia boleh tahan iman lagi lah (kui kui :3) Sebelum masuk kandang tu, kami diberi kasut getah, penutup mulut serta pencakar dan penyodok. Kerja pertama yang abang fasci tu bagi ialah bersihkan daun-daun kering yang gugur diatas rumput. Kedua, kumpulkan dedaun kering tu kutip dan masukkan kedalam plastik sampah. Ketiga, menyediakan makanan Orang Hutan. Keempat, memberikan makanan kepada Orang Hutan. Lepas tu rehat, menikmati lihat haiwan-haiwan di Zoo Negara yelah sambil menyelam minum air puas-puas sampai kembung(kekeke) 

Pembersihan dilakukan
Location: Kandang Orang Hutan


Orang Hutan penggemar sayuran, ada seekor ni dia ni Vegetarion  dia
seekor je makan sayur saja yang lain ada makan buahan.
Abang fasci tu kata, kalau tak silap yang seekor tu sedang diet pada masa tu.


I told you just now, dapat jumpa depan-depan even dalam kandang.
Ketaq lutut kalau dilepaskan. Actually, Orang Hutan ni manja. Tengok
sampai nak disuapkan. Alololo comel!


Itulah dia! Abang fasci. Gambar nampak selebet tapi f2f boleh tahan.
kui kui :3
Lelaki1 with leaf and giraffe





Lelaki2 with giraffe




Others group with tapir. Tapir ni manja nak dibelai bagai. Comel!!!




Brave enough?
 Ni kawan aku Fateen face to face dengan si pak belang. Comel!!!

Tadaa!!!~ Ruang kandang yang volunteer serta pekerja
 sahaja yang dibenarkan masuk. Clean........
Luas tempatnya ini baru separuh
 yang lagi separuh terlupa nak tangkap gambar.
sigh.








Leader and the giants turtle. 


Photo session. 




Fin :) 




















Monday, 7 December 2015

Friends are important! Remember.

Assalammualaikum,
 Topik hari ini tentang kawan. Yesssszzaaa! Siapa tak ada kawan tu pembohong lah. Percaya je cakap orang macam tu. For me, friends are very very important group of people after mom, dad, family and Allah S.W.T. Without them, I'm a lonely person who lived in this big world that full of challenges, drama, horrible, terrible, ble ble ble. I need them. God! Kalau tak ada diorang, siapa lagi kita nak minta tolong. Nak mendomba kasih, memanja lara, mengumpat sini sana(kui kui :3) Aku hargai sangat dengan kehadiran kawan-kawan aku yang berlatar belakang dari utara, barat, timur, selatan, north africa, benua mana-mana, diorang the best! Pelbagai latar belakang lah yang best gilo tau kalau sama ja bosan, bak kata orang, "Life with no colours. Putih ja hitam-hitam ja." Aku tak nak macam tu. Aku nak berkawan dengan semua orang kalau boleh satu dunia aku nak kawan. Tapi masalahnya, aku ni ha yang "mulut berisi banyak emas buat harta karun" tapi tak apa belajar jadi peramah slow slow. Positive!(Aku boleh!) 

Gambar bawah tu aku dengan kawan-kawan SMK Puterijaya. Masa tu plan kira berjaya lah nak terjah rumah cikgu kami di rawang. Cikgu favourite, kena pergi terjah bukan selalu pun hari tu je. Masa tu dah macam rombongan makcik makcik kiah yang buat rombongan. Best lah masa tu sebab lama sangat tak jumpa. Rindu! Terlerai juga rindu bila plan tu menjadi. Alhamdulillah. Takat ini saja lah, Bye! 


Wednesday, 2 December 2015

Time move really fast.

Pejam celik pejam celik usia aku sekarang sudah menginjak ke 2nd series (maknanya aku akan menginjak ke usia tua, get ready je lah). Aku dapat rasakan bahawa masa berlalu dengan pantas sehingga aku merasakan seolah-olah aku baru menamatkan sekolah semalam. Tak, salah, aku merasakan bahawa aku dilahirkan begitu cepat dan singkat. Aku dilahirkan semalam dan hari ini aku sudah pun mahu menamatkan pengajian ijazah hanya dalam beberapa minggu sahaja. Kawan-kawan aku lagi lah, ada yang sudah berumah tangga, ada yang sudah ke alam pekerjaan, ada yang sudah ada anak dua tiga, dan ada juga yang masih belajar (macam aku) ada study diluar negara, dalam negara Malaysia pun ada. 

Berbalik kepada tajuk, aku berasa syukur Alhamdulillah aku masih bernyawa lagi untuk meneruskan hidup serta memperoleh amal sebanyak yang mungkin untuk dibekalkan disana nanti.