Tuesday, 26 January 2016

Primary School's reunion Part 1

Assalammualaikum hi,

   Hari ini nak story tentang aku punya reunion sekolah rendah. Bagaimana boleh terjadi reunion bagai ni? Ini kisahnya. Baca ye.. OK, ini start daripada one of my friends Fatihah yang minta nombor setiap seorang dekat dalam Facebook group, masa tu aku langsung tak berminat nak bagi nombor dekat sesiapa pun kecuali benda-benda penting sahaja sebab aku bukannya friendly dengan phone cuma setakat whatsapp apa yang penting, snap apa yang best-best, habiskan level game, then sudah. Selepas Fatihah minta nombor semua orang, selang beberapa hari aku buka whatsapp nampak ada group "Ex Sktho Batch 95" pada asalnya nak leave group tu tapi Admin(Fatihah) kata jangan leave sebab niatnya nak kumpulkan ex student masa darjah 6 dari kelas pertama sehingga kelas terakhir serta nak sampaikan pesanan iaitu buat reunion(gambar di bawah). Jadi, aku tak menjadi nak leave aku stay je dalam group tu. Aku ingat nanti group tu mesti krik-krik tapi aku totally salah! Bising, kecoh, penuh drama sinetron sebab setiap kali aku ON mobile data Whatsapp's notification 1k+ + + Meriah dalam group tu, suka baca diorang punya conversation, aku dalam group tu boleh dikatakan krik-krik sebab tak tahu nak selit mana so aku decide better aku senyap dan read sahaja, reply apa yang patut. 

   Bila dah masuk dalam group tu, pada awalnya buat ice breaking bagai sebab dah lama tak berjumpa tak kenal tak ingat nasib baik diorang tak amnesia (kui kui :3) Aku rasa bahagia bila dapat tahu kawan-kawan sekolah rendah aku dulu semua dalam ke arah mencapai kejayaan masing-masing. Alhamdulillah. Usaha sikit lagi pasti Berjaya! Seronok dapat berkumpul semula sebab dapat melihat tumbesaran mereka (kui kui :3) lelaki kesemuanya tinggi-tinggi sado sana sini dan perempuan pula semua cantik, ayu, tinggi(emoji smooch). Alhamdulillah dapat berkumpul semula :)


Siti Amriah. She's such a cute and funny friend.

Natasa, Ashraff (Capji), Zakiah :)

Fatihah (Admin), NurAin, Amriah :)

NurAin, Azira Amira, Amriah :)

(lupa), Ashraff, Amir Fadzly, Cikgu Faizi, Hafiz Nano, Nik Alif,
Mustaqim, Alief, Kimi, Farhan, Saiful, Zakiah, Fatihah, NurAin,
Sahira Fairuz, Azira, Natasa, Amriah, Alif Zailan :)


Farhan, Alif Zailan, Saiful, Amir Fadzly,
Amriah, Azira :) 
Yey!! Alhamdulillah. After 8 years, finally my rezeki I meet my long lost
music teacher when  I was in primary school. Long time a go~
Cikgu Faizi, Amriah, Azira :)

A guy, I never forget him since he said that "I'm Stupid!" *fire*
I remembered "Aha, kau bodoh, bodoh" and I'm about to cry so I let
my teacher knew what he said then teacher Santa asked him to spell
'Animal' and he didn't know how to spell. So! Dia yang stupid *wekk*
In conclusion, masa itu dia kecil, budak mentah, tapi bila diingatkan
kembali it's really funny and had precious moment between me and him. Aha XD

Thanks guys especially to group's Admin Fatihah gathered us in one Whatsapp group
even though ada yang asyik kena kick invite kick invite XD

Friday, 22 January 2016

EAT ICE-CREAMLICIOUS at Sangkaya

Assalammualaikum,

Okay selepas story lunch, kali ini next trip makan aiskrim di Sangkaya, Taman Tasik Permaisuri. Moment paling best sebab kita orang rushing masa semata-mata nak makan Sangkaya ini kui kui :3 Ini sebab aku kena balik ke rumah sebelum 6 petang sebab itu rushing sekejap. Terima kasih sangat-sangat dekat Bayah sebab sudi bawa aku makan dekat situ sini dengan Nur Ain sudi melabur duit dan masa. Pengalaman pertama makan di Sangkaya sangat best, sampai saja di kedai ini kita orang beratur, selepas itu tanya staff dekat situ "Ini macam mana nak order ini?" Staff itu pun terangkanlah "Ada signature, cone, dengan dalam bekas kalau ambil signature dapat pilih tiga free topping, bla bla bla"(yang lain aku tak ingat korang search google pasti ada) Selepas dah order semua itu kita orang decide nak makan dekat kedai itu saja malas nak take away bagai sementara masih belum pukul 6 lagi jadi kita orang duduk situ gegosip selfie wellfie itu ini. Aku sarankan bila korang dah makan Sangkaya itu minumlah air mineral sebab ice cream tu dah memang sedap dan agak mengenyangkan, kalau korang haus minum air mineral(pendapat aku) Jadi jangan lupa try okay :)



Tadaaa!! Itu lah dia Sangkaya 
Ini pula Coconut shake shake youolls :D 
Two CS and Two Sangkaya.
Two is better than one kui kui :3

Really enjoy it.

Bayah showing her big smiles after ate one scoop :D

Nur Ain and the Cats. 


How to get here?

Sangkaya

Address:
109, Jalan Dwitasik 1, Dataran Dwitasik,
 Bandar Sri Permaisuri.
 Cheras, Kuala Lumpur.
Phone:
03-91711692
Opening Hours:
Monday-Sunday 11am-11pm

Lunch at Sopoong Restaurant

Assalammualaikum,

     Ye saya, post pada pukul 1.40 pagi sementara ada masa nak post sebab nanti kemungkinan pada waktu petang memang sentiasa sibuk dengan itu ini, tak dapat update post on time *sigh* By the way, petang ke malam ke pagi aku akan update juga tak kira masa dan waktu sebab aku jenis tak kisah, free time saja aku akan update punya. Okay okay, aku nak share experienced makan makanan Korea di Sopoong, Berjaya Time Square Level G. Ini second time aku makan makanan Korea, masa pertama kali aku pergi di NU Sentral, B.Bap Restoran. Setakat ini, makanan Korea memang kena tepat dengan tekak aku, boleh kamcing lagi. Korean food sangat sedap bila dimakan pada waktu tengah lapar sehingga tekak terasa nak makan Korean Food itu masa yang sangat sesuai sebab kalau makan pada waktu tengah macam kenyang lagi jangan lah makan untuk orang yang tekaknya tak serasi dengan Korean food so better jangan at least orang tu memang nak sangat rasa Korean food so boleh saja(bukan apa, hanya untuk rasa menikmati betul-betul dengan syahdu makan Korean food sahaja kui kui :3)  

     Berbalik pada topik, Sopoong Restaurant juga menyediakan variety of Korean Food(macam-macam ada) harga juga sangat berpatutan. Bagi seorang itu boleh budget dalam RM 30 utuk seorang jadi aku cadangkan better pergi ramai-ramai dengan kawan sebab quantity sangat banyak boleh dikongsi untuk tiga orang(bagi yang tak kuat makan) atau dua orang, korang order selepas itu kongsi-kongsi lah dengan kawan-kawan jadi setiap seorang itu boleh rasa macam-macam menu dalam satu masa yang sama. Kan... Itu sebab aku buat benda yang sama dengan kawan-kawan aku, mengenyangkan serta dapat rasa makan macam-macam. Masa aku pergi restoran ini, aku tak terfikir nak beli ice-cream Bingsoo. Bingsoo tu sangat sedap selepas habis makan makanan berat. Apa-apa pun jangan lupa try okay :)

Pintu masuk. 
Japchae. So delicious. Agak-agak kenyal dan lazat.
RM 15.90(rasanyalah)

Our menu.
Set (RM 14.90 each set): Kimbap and Ramyun + Udon and Kimbap
Japcahe.
Bayah enjoyed her moment with nyummylicious ramyun

Nur Ain enjoyed her udon-licious

I'm enjoying my japchae-licious

Dining desk inside Sopoong Restaurant
One of my favorite side dish is Kimbap.


How to get here?

Sopoong Korean Food

Address:
Berjaya Times Square No. 71 Lower Ground Floor,
 Jalan Imbi, 55100, 
Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan,
 Malaysia.
Phone:
+60-3-21410224
Opening Hours:
Mon-Sun  10:00 AM–10:00 PM


Wednesday, 20 January 2016

SPAO Opening in Malaysia Yeay!

Good morning. SPAO X EXO

Lunch at Hadramawt Palace Restaurant


Assalammualaikum.

Aku nak story pengalaman makan di restoran Arab. Let's begin... Aku lunch dekat sini pun sebab ada orang belanja, siapa orang itu jeng jeng jeng. The person who has heart kind brought my siblings and me included my grandma is Uncle Fuaad. He's one of my mom's friends. He's so kind, generous and all kind of things he had. I'm glad to meet him. Thank you Uncle *biggest smile* Sebaik saja tiba di restoran yang terletak di jalan Bukit Bintang ni, aku rasa excited sangat sebab boleh dikatakan first time juga lah makan di restoran ni(excuse me, bukan first time rasa makanan arab tapi makan di restoran ni harap faham kui kui) Restorannya sangat cantik, bersih, unik, lawa, saya suka itu. Meja makan pun sangat selesa. Menu makanan pelbagai boleh dikatakan korang nak makan apa-apa sahaja yang mengenai arab-arab ni semua ada, tinggal pilih, order, makan. Tempat makan kita orang terletak di bahagian tepi tingkap exactly as you can see pictures on below. Kalau nak dating ke atau food hunter dengan kawan-kawan ke sangat sesuai. Kerana harga yang berpatutan(sangat berpatutan, boleh dikatakan kalau seorang tu boleh budget dalam RM 50 saja pun boleh lepas atau RM100), makanan yang sedap(quantity is very good) dan best. Kalau makan dengan family kena budget around RM300+ maybe. Apa-apa pun sangat sedap dan berbaloi. Try lah okay :)

How to get here?

Hadramawt Palace Restaurant

Address:
 Lot No.251, Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur,
 Malaysia.
Phone:
Opening Hours:
Mon-Sun  11AM-12PM

Description:
Image 1- Hiasan yang digantung di dinding. Lawa lampu tu.

Image 2- Tingkap yang berhampiran meja makan kami. Diluar tu pun kalau dilihat boleh saja makan di luar, waktu malam memang best tapi waktu matahari tercacak better makan di dalam. Sejuk

Image 3- One of the drinks, you must try. Which is Barbican, minuman berperisa buah and soda. Sangat sedap dan menyegarkan. Fyi, this drink is non-alcoholic. 

Image 4- My siblings enjoyed their food. 

Image 5- My sis so happy after finished three plate of rice. Makan banyak-banyak adik, asalkan sihat :)

Image 6- Itulah dia, nasi arab, roti arab, semua arab kui kui :3 Dua pinggan besar tu boleh dimakan seramai 6 orang. Am I right? Quantity sangat bagus serta quality sebab sedap dan mengenyangkan.